Windows 10'da bir Uygulamanın 64-Bit veya 32-Bit Mı,Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?

Son yıllarda bir Bilgisayar satın aldıysanız, tüm olasılıklarda Windows 10'un 64 bit sürümüne sahipsiniz. 32 bit (x86) Windows yüklemesinin aksine, yalnızca 32 bit programların, 64 bit (x64) yüklenmesine izin veren ) Windows 10 kurulumu hem 32 bit hem de 64 bit mimariye sahip programların yüklenmesine izin verir. Şimdi, Windows 10 deneyiminizi üstün performans için geliştirmek için, kullanıcılar yüklü bir programın 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğunu belirlemek isteyebilir. Neyse ki, yüklü bir uygulamanın 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğunu bulmak kolay.

Windows şu anda 32 bit ve 64 bit olmak üzere iki mimariye sahiptir. İkisi arasındaki en büyük fark, onlar tarafından desteklenen bellek miktarı ve performanstır. 32-bit Windows ve programlar 3GB RAM kullanımını desteklerken, 64-bit Windows ve programlar 4 GB'den fazla RAM'i destekler ve ek güvenlik avantajları sunar. Bu nedenle, 64 bit Windows'ta 64 bit uygulama biraz daha hızlı çalışabilir. Ayrıca, 64 bit Windows ve programların boyutu 32 bit'ten daha büyüktür.

32 bit uygulamaları 64 bit'e Yükseltme

Yerel olarak, bir kullanıcı 32 bit Windows yüklemesini 64 bit'e yükseltemez. Uygulamalar için de benzer bir durum söz konusudur, bu nedenle 32 bit uygulamayı kaldırmanız ve varsa 64 bit uygulamayı yüklemeniz gerekir.

32 Bit veya 64 Bit Uygulama - Nasıl Kontrol Edilir?

Bu yazımızda, Windows 10 sisteminize yüklenen yazılım veya programın 64 bit veya 32 bit mimari olup olmadığını belirlemenin farklı yollarını ele alacağız. Uygulamanın 64 bit mi yoksa 32 bit mi olduğunu kontrol etmek için bu yöntemleri takip edebilirsiniz.
  • Görev Yöneticisi'ni kullanma
  • Özelliklerini Analiz Etme
  • Dosya Gezgini'ni kullanma
  • Hakkında veya Yardım menüsünü kontrol etme
Görev Yöneticisi'ni kullanarak bir uygulamanın 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğunu kontrol edin

'Başlat' menüsünü açın ve 'Görev Yöneticisi'ni arayın. Ardından uygulamayı açmak için üstteki sonucu tıklayın. Veya bu klavye kısayolunu (' Ctrl + Shift + Esc') kullanarak oraya ulaşmanın en hızlı yolunu deneyin.

'Ayrıntılar' sekmesine tıklayın.

Şimdi bir sütun başlığını sağ tıklayın ve 'Sütunları Seç' seçeneğini seçin.

Windows 10'da bir Uygulamanın 64-Bit veya 32-Bit Mı,Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?

'Sütunları Seç' penceresinde 'Platform' seçeneğini işaretleyin ve 'Tamam' düğmesine basın.

Windows 10'da bir Uygulamanın 64-Bit veya 32-Bit Mı,Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?

Bu eylem, Görev Yöneticisi'ne platform sütununu ekler, böylece bilgisayarınızda çalışan 64 bit ve 32 bit uygulamaları onaylayabilirsiniz. Çalışan her uygulama veya işlem için bu sütun 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğunu size bildirir.

Windows 10'da bir Uygulamanın 64-Bit veya 32-Bit Mı,Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?

Bir uygulamanın özelliklerini analiz ederek 64 bit mi yoksa 32 bit mi olduğunu kontrol edin

Bir uygulamanın mimarisini kontrol etmek için harika çalışan başka bir yöntem, o programın yürütülebilir dosyasının özelliklerini analiz etmektir.Bu işlemler için aşağıda ki adımları takip edebilirsiniz.

Başlatıcı dosyasını (* .exe) veya kısayollarından birini bulun.

Şimdi sağ tıklayın ve 'Özellikler'i seçin.

Windows 10'da bir Uygulamanın 64-Bit veya 32-Bit Mı,Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?

'Uyumluluk' sekmesine gidin.

Şimdi, 'Bu programı uyumluluk modunda çalıştır' kutusunu işaretleyin ve açılır listeyi açın. Bu açılır listenin Windows Vista ile başlaması durumunda, seçtiğiniz uygulamanın 64 bit bir uygulama olduğunu unutmayın. Liste Windows 95 ile başlıyorsa, seçtiğiniz uygulama 32 bit bir uygulamadır.

Windows 10'da bir Uygulamanın 64-Bit veya 32-Bit Mı,Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?

Bu örnekte, liste Windows 95 ile başlar, bu nedenle 64 bit uygulama değil 32 bit uygulamadır.

Bir dosyanın Dosya Gezgini'ni kullanarak 64 bit mi yoksa 32 bit mi olduğunu kontrol edin

Öncelikle 'Dosya Gezgini' açın.

Sol gezinme bölmesinden 'Bu Bilgisayar' a tıklayın.

'Aygıtlar ve sürücüler' bölümünün altında, Windows 10'un yüklü olduğu ' Windows (C :)' sürücüsünü çift ​​tıklayın.

Programlar Dosyaları klasörünü açan 64 bit uygulamaları ve Programlar Dosyaları (x86) klasörünü açan 32 bit uygulamaları onaylayın.

Normalde, bir uygulama veya program Windows 10 sistemine yüklendiğinde, C sürücüsünde aşağıdaki klasörlerden birinde bulunur: Program Dosyaları veya Program Dosyaları (x86) .

64 bit uygulamalar genellikle “C: \ Program Files” klasörüne yüklenirken, 32 bit uygulamalar kendilerini “C: \ Program Files (x86)” klasörüne yükler.

Ancak bu kuralın bazı istisnaları vardır. Örneğin, Google Chrome'un 64 bit sürümü kendisini “C: \ Program Files (x86)” klasörüne yükler. Bu istisnanın nedenini bulamadık, aynısını yapan diğer 64 bit uygulamalarla karşılaşma şansınız da var.
Hakkında veya Yardım Menüsünü Kontrol Edin

Çok az uygulama ayrıca 'Hakkında veya Yardım' menüsünde 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduklarını belirtir. Örneğin, Google Chrome, ' Ayarlar Menüsü'ne gidip ' Yardım'ı tıklayabilir ve ardından 'Google Chrome Hakkında' ya gidebilirsiniz . Bu, sürüm numarası ve uygulama mimarisinin ayrıntılarını içeren yeni bir sekme açar.

Windows 10'da bir Uygulamanın 64-Bit veya 32-Bit Mı,Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?

Ancak bu, yazılım geliştiricilerinin bu bilgileri uygulamalarına dahil etmeleri için standart bir yöntem olmadığı için çok güvenilir bir çözüm değildir. Ayrıca, şu anda çok az uygulama uygulama mimarisini Hakkında ve Yardım bilgilerine sunmaktadır.

Bunlar, bir uygulamanın herhangi bir üçüncü taraf aracı kullanmadan 64 bit mi yoksa 32 bit mi olduğunu kontrol etmek için kullanılabilecek en basit yöntemlerden birkaçıdır.

Umarım herkes için faydalı bir makale yazısı olmuştur. Yazımızı beğendiyseniz bizi takip etmeyi unutmayın.

About the author

Serkan Gündoğdu
Bilgisayar ve Yazılım Programları Hakkında En Güncel Bilgiler Bu Blog'da Bizi Takip Etmeyi Unutmayın.

Yorum Gönder