Windows 10'da Windows.edb Büyük Dosya Boyutu Nasıl Küçültülür?

Windows.edb , Windows Arama dizin veritabanıdır . Bir arama dizini, dosyaların, PST dosyalarındaki e-postaların ve diğer içeriklerin endekslenmesi nedeniyle dosya sistemindeki verileri ve dosyaları hızlı bir şekilde aramasına olanak tanır. İndeksleme, SearchIndexer.exe süreç tarafından arka planda gerçekleştirilir . Açıkçası, sistemde ne kadar çok dosya varsa, Windows.edb dosyasının boyutu o kadar büyük olur. Bazı durumlarda, onlarca hatta yüzlerce GB'a kadar büyüyebilir ve sistem sürücüsündeki tüm boş alanı kaplayabilir.

Windows.edb dosyası gizlidir ve varsayılan olarak "C:\ProgramData\Microsoft\Search\Data\Applications\Windows\" klasöründe saklanır.

Windows 10'da Windows.edb Büyük Dosya Boyutu Nasıl Küçültülür?

Windows.edb dosyasının geçerli boyutunu aşağıdaki PowerShell komutuyla kontrol edebilirsiniz:

((Get-Item $env:programdata'\Microsoft\Search\Data\Applications\Windows\Windows.edb').length/1GB)

Şimdi, devasa Windows Arama Dizini (Windows.edb) dosyasının boyutunu küçültmenin birkaç yoluna bakalım.

Windows Arama Dizini Nasıl Sıfırlanır ve Yeniden Oluşturulur?

Windows.edb boyutunu küçültmenin en uygun yolu, ancak çok etkili olmasa da, sistemdeki dosyaları yeniden indekslemektir. Bunu yapmak için, "Denetim Masası'nı açın -> Dizin Oluşturma Seçenekleri -> Gelişmiş -> Yeniden Oluştur'u" tıklayın. Bu iletişim kutusunu çalıştırmak için aşağıda ki komutu çalıştırmanız yeterlidir.


Control srchadmin.dll

Windows 10'da Windows.edb Büyük Dosya Boyutu Nasıl Küçültülür?

Windows 10'da Windows.edb Büyük Dosya Boyutu Nasıl Küçültülür?

Windows 10'da Windows.edb Büyük Dosya Boyutu Nasıl Küçültülür?

Bir süre sonra, Windows Arama, sistem sürücüsündeki (ve diğer endekslenen konumdaki) verilerin tam bir yeniden dizinini tamamlayacak ve edb dosyasının boyutu küçültülecek (bilgisayarımda arama dizinini yeniden oluşturmak birkaç saat sürdü).

Birleştirmeyi Kullanarak Windows.edb Boyutunu Azaltma

Windows Arama Dizini dosyası bir Microsoft EDB veritabanıdır. Bu tür veritabanlarının bakımı için standart araç olan esentutl.exe'yi (Extensible Storage Engine Utility - Exchange yöneticilerine aşina olmalıdır) kullanarak EDB veritabanını birleştirebilirsiniz . Veritabanı çevrimdışı olarak birleştirilir (kullanılmamalıdır), bu nedenle önce Widows Search hizmetini durdurmanız gerekir. Tüm bu işlemleri tek bir bat / cmd komut dosyasında birleştirebilirsiniz:


sc config wsearch start=disabled
sc stop wsearch
esentutl.exe /d %ProgramData%\Microsoft\Search\Data\Applications\Windows\Windows.edb
sc config wsearch start=delayed-auto
sc start wsearch

Windows.edb Dosyasını kaldırın ve Yeniden Oluşturun

Boş disk alanı kritikse, Windows.edb dosyasını güvenle silebilirsiniz. Bu işlem güvenlidir çünkü herhangi bir veri kaybetmezsiniz, sadece arama dizini sıfırlanır. Windows.edb dosyasını silmek için Windows Arama hizmetini durdurun , ardından dosyayı silin ve hizmeti başlatın.


net stop "Windows Search"
REG ADD "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows Search" /v SetupCompletedSuccessfully /t REG_DWORD /d 0 /f
del %PROGRAMDATA%\Microsoft\Search\Data\Applications\Windows\Windows.edb
net start "Windows Search"

Windows Arama'yı yeniden başlattıktan sonra, arka planda yeniden dizin oluşturma işlemini başlatır ve Windows.edb dosyasını yeniden oluşturur (tam yeniden dizin oluşturma sırasında sistem performansı düşebilir).

Windows.edb Dosyasını Farklı Bir Sürücüye Taşıyın

Bazı durumlarda, Windows.edb dosyasının boyutu sürekli büyüdüğünde, Windows Arama'nın dizin veritabanını başka bir sürücüye (birime) taşımak daha iyidir. Bu nedenle, arama veritabanında ki keskin bir artış, sistem bölümündeki boş alanın tükenmesi nedeniyle işletim sisteminin çökmesine neden olmaz. Kural olarak, bunu kullanıcıların dosyalar, kişisel klasörler ve diğer indekslenmiş içerikle aktif olarak çalıştığı RDS sunucularında yapmalısınız.

Dizin dosyası konumunu değiştirmek için, "Denetim Masası -> Dizin Oluşturma Seçenekleri -> Gelişmiş -> Dizin konumu-> Yeni Konum'a gidin", Windows.edb dosyasının yeni konumuna giden yolu belirtin ve Tamam'ı tıklayın.

Sonuç

Bütün işlemler bu kadar umarım herkes için faydalı bir makale yazısı olmuştur.😉

About the author

Serkan Gündoğdu
Bilgisayar ve Yazılım Programları Hakkında En Güncel Bilgiler Bu Blog'da Bizi Takip Etmeyi Unutmayın.

Yorum Gönder