Windows 10'da WinDirStat ile Sabit Disk Alanını Analiz Etme

Windows 10 , sabit sürücüyü analiz etmek ve yer açmak için Storage sense'i içermesine rağmen , hangi dosyaların en fazla yer kapladığını göremediğiniz için bazı sınırlamaları vardır ve bu, WinDirStat'ın (Windows Dizin İstatistikleri) kullanışlı olduğu zamandır.

WinDirStat , uzun süredir piyasada olan ücretsiz bir üçüncü taraf aracıdır ve cihazınızda en çok hangi dosyaların kapladığını tam olarak görmenizi sağlayan bir sabit sürücü kullanım istatistik görüntüleyicisidir. Bunu, tüm sürücüyü tarayarak ve Windows 10'da alanı temizlemek için kullanabileceğiniz yararlı bilgiler olan her dosyanın boyutu ve konumu ile görselleştirilmesi kolay bir rapor oluşturarak yapar.

Bu makalemizde, Windows 10'da sabit sürücüyü hangi dosyaların doldurduğunu öğrenmek için WinDirStat uygulamasını kullanma adımlarını öğreneceksiniz.

WinDirStat ile Hangi Dosyaların yer Kapladığını Analiz Edin


UYARI: Bu bir üçüncü taraf yazılımıdır ve tahribatsız bir uygulama olmasına ve genellikle beklendiği gibi çalışmasına rağmen, riski size ait olmak üzere kullanmanız gerekir.



WinDirStat'ı Windows 10'a Yükleyin


WinDirStat'ı Windows 10'da winget komutuyla kurmak için aşağıda ki adımları kullanın:

Öncelikle Windows 10'da Başlat menüsünü açın.

Daha sonra arama kutusuna "cmd" komut sitemini yazın ve "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini seçin.

(İsteğe bağlı) Uygulamanın adını aramak için aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın:

winget search windirstat

NOT: Arama komutu gerekli olmasa da, yükleme sorgusu, herhangi bir zamanda değişebilen paketin kimliği, adı veya takma adı ile eşleşmelidir. Bu nedenle, doğru yükleme komutunu yürütmek için uygulamayı aramak iyi bir uygulamadır.


WinDirStat uygulamasına aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın:

winget install WinDirStat.WinDirStat


Windows 10'da WinDirStat ile Sabit Disk Alanını Analiz Etme


Adımları tamamladığınızda, tüm sürücüyü taramak ve mevcut sabit sürücü kullanımına ilişkin bir rapor almak için uygulamayı kullanabilirsiniz.

İçindekiler

Windows 10'da Yer Kaplayan Dosyaları Görüntüleyin


Windows 10'da hangi dosyaların yer kapladığını belirlemek üzere WinDirStat'ı kullanmak için aşağıda ki adımları kullanın:

Öncelikle Windows 10'da Başlat menüsünü açın.

Daha sonra bilgisayarımıza indirmiş olduğumuz "WinDirStat" uygulamasını arayın ve bulduktan sonra üzerine tıklayarak uygulamayı başlatın.

Burada öncelikle "Bireysel Sürücüler" seçeneğini seçin.

Daha sonra Hangi dosyaların yer kapladığını görmek istediğiniz sürücüyü seçin.

Windows 10'da WinDirStat ile Sabit Disk Alanını Analiz Etme



NOT: Tüm sürücüleri tarayabilmenize rağmen, kaynak etkisini en aza indirmek ve süreci hızlandırmak için bir seferde bir sürücüyü taramanız önerilir.


Şimdi Tamam düğmesine tıklayın.

Adımları tamamladıktan sonra, WinDirStat sürücüyü tarayacak ve size sabit sürücüde en çok yer kaplayan dosyaları anlamanıza olanak tanıyan bir grafik rapor gösterecektir.

Windows 10'da WinDirStat ile Sabit Disk Alanını Analiz Etme
Bookmark

Rapor üç ana bölüme ayrılmıştır. Sol üst tarafta, hangi klasörün en çok yer kapladığını görmenizi sağlayan bir ağaç dosya yapısı göreceksiniz. Sabit sürücüdeki en fazla alanı kullanarak dosyayı bulmak için detaya inebilirsiniz.

Windows 10'da WinDirStat ile Sabit Disk Alanını Analiz Etme


Sağ üstte, hangi dosya uzantılarının en fazla alanı kullandığını görebilirsiniz.

Ayrıca, altta, her dosyayı bir dikdörtgen olarak temsil eden ağaç haritası olarak bilinen bir grafik görünüm bulacaksınız; dikdörtgen ne kadar büyükse, Windows 10'da dosya da o kadar büyük olur. Her dikdörtgenin rengi, uzantıda gösterildiği gibi dosya türünü temsil eder.

Dosya adını ve konumunu bulmak için hızlıca bir dikdörtgen seçebilirsiniz.

Windows 10'da WinDirStat ile Sabit Disk Alanını Analiz Etme

Çok fazla alan kullanan dosya, dosyalarınızdan biriyse, onu bulup silmek için Dosya Gezgini'ni kullanabilirsiniz. Ayrıca, dosya yolunu kopyalamak için seçeneklere erişmek için WinDirStat içindeki dosyayı sağ tıklatabilir, Dosya Gezgini veya Komut İstemi ile klasör konumunu açabilirsiniz ve hatta dosyayı silmek için iki seçeneğiniz olacaktır.

Ancak bazen cihazınızda çok büyüyen dosyalar sistem dosyalarıdır; tipik olarak, bunları kaldırmak için sadece sil düğmesini tıklayamazsınız. Bunun bir sistem dosyası olduğu ortaya çıkarsa, dosyanın adını not edin ve Windows 10'da yer açmak için nasıl kaldırılacağını veya boyutunu nasıl küçülteceğinizi çevrimiçi olarak araştırın. 

Sonuç


Bütün işlemler bu kadar. Programı aşağıda ki linkten ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Bu makalemizde üçüncü taraf yazılım olan WinDirStat ile Windows 10 Bilgisayarımızda sabit disk analizi nasıl yapılır anlatmaya çalıştık. Umarım herkes için faydalı bir makale yazısı olmuştur. Bizi takip ettiğiniz içi teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.😉



WinDirStat setup exe.zip 645.7kb


Bu yazı Serkan Gündoğdu tarafından yazılmıştır. ✔ Bu içeriği Beğendiyseniz Lütfen Paylaşın ⤵

About the author

Serkan Gündoğdu
Bilgisayar ve Yazılım Programları Hakkında En Güncel Bilgiler Bu Blog'da Bizi Takip Etmeyi Unutmayın.

Yorum Gönder