Windows Service Auditor ile Windows Hizmetlerini Kontrol Etme

Windows Hizmeti'nin durdurulması veya devre dışı bırakılması çok yaygın değildir, ancak zaman zaman gerçekleşebilir. Buradaki en büyük sorun , Windows 10'da Windows Hizmetlerini hangi İşlemin durdurduğunu veya güncellediğini bulmanın bir yolu olmamasıdır . Bu tür hizmetleri denetleyebilecek bir programa ihtiyacınız vardır. Bu sorunlara daha yatkın özel hizmetler ile kullanışlıdır. Windows Service Auditor , bu hizmetleri takip etmenizi sağlayan ücretsiz bir programdır. Windows Service Auditor, hangi işlemin durduğunu, başlatıldığını, silindiğini veya güncellendiğini size bildirir. Kullanıcı, zaman ve herhangi bir değişiklik yapan süreç üzerinde bir günlük tutacaktır.

Temel Windows Hizmetlerinizle kimin (veya neyin) uğraştığını anlamak çok zor olabilir.

Microsoft yardımcı olmak için birkaç yönetimsel araç sağlamıştır ( auditpol ve Olay Görüntüleyicisi gibi ), ancak bunlar iyi belgelenmemiştir ve yapılandırılması zor olabilir.

Bu nedenle , hizmetlerinize ışık tutan ücretsiz, kullanımı kolay bir uygulama olan Windows Service Auditor'ı oluşturduk.

Aşağıdaki gibi yanan soruları yanıtlamanıza yardımcı olması için Windows Hizmet Denetçisi'ni kullanın.

Windows Hizmet Denetçisinin Özellikleri:

  • Etki alanı bilgisayarlarıyla, yerel ve küresel denetim ilkeleriyle çalışır
  • Hangi programın Windows Hizmetini durdurduğunu veya sildiğini izleyin
  • Hizmet ne zaman başladı ve ne zaman başladı?
  • Hizmetler için herhangi bir başlatma hatası

Windows Service Auditor Nasıl Kullanılır?


Windows Hizmet Denetçisi'ni Buradan indirin.Yürütülebilir dosyayı masaüstünüze veya bilgisayarınızda iyi bilinen başka bir konuma kaydedin.

Programı masaüstünüzde başlatmak için WindowsServiceAuditor.exe dosyasını çift ​​tıklayın. Gerekirse, devam etmek için Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC) güvenlik istemini onaylayın.

Açılan pencere iki kısma ayrılmıştır. Üst bölme, bilgisayarınızda yüklü olan tüm hizmetleri listeler; alt panel ise üst bölmede seçilen hizmetle ilişkili olayları gösterir.

Windows Service Auditor ile Windows Hizmetlerini Kontrol Etme

Maalesef hizmet olaylarının çoğunluğu işlemi gerçekleştiren hesabı göstermeyecektir. Bunun nedeni, Windows'un varsayılan olarak kullanıcı bilgilerini izlememesidir. Bu ayrıntı düzeyini yakalamak için gelişmiş güvenlik denetimini etkinleştirmeniz gerekir.

Denetim ilkesi uygulandığında, Windows hizmetinizi başlatmaya, durdurmaya veya güncelleştirmeye çalıştığında ayrıntılı denetim olaylarını yakalar.

Son adım, bir hizmet seçmek ve ardından izlemeye başlamak için üst menüdeki "Eye" (Göz) simgesine tıklayın. Etkinleştirildikten sonra, izlenmekte olan hizmetin yanında bir “Göz” simgesine dikkat edin. Onu seçin, Etkinlikler bölümünde ayrıntılara sahip olursunuz. Bir program veya kullanıcı tarafından zaman damgasıyla birlikte yapılan tüm değişiklikleri içerir. Birden çok hizmet için etkinleştirmenin bir yolu yoktur ve tüm hizmetler için çalışmaz, yalnızca sistem denetimi altında olmayanlar için çalışır. Denetim ilkesi uygulandığında, Windows hizmetinizi başlatmaya, durdurmaya veya güncelleştirmeye çalıştığında ayrıntılı denetim olaylarını yakalar.

Ayrıca, hizmetler altında bulunan menü seçeneğini kullanarak herhangi bir hizmet için denetimi etkinleştirebilirsiniz.

Bütün işlemler bu kadar umarım herkes için faydalı bir makale yazısı olmuştur.😉

About the author

Serkan Gündoğdu
Bilgisayar ve Yazılım Programları Hakkında En Güncel Bilgiler Bu Blog'da Bizi Takip Etmeyi Unutmayın.

Yorum Gönder